Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Omrežnina 2024: Razbremenitev omrežja za učinkovit zeleni prehod

08. 03. 2024

S 1. julijem 2024 začne veljati nov način obračunavanja omrežnine, ki ga določa Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje. Ta akt je sprejela Agencija za energijo, predvsem z namenom učinkovitejše rabe energije in razvoja omrežij. Na prihajajoče spremembe v GEN-I nimamo vpliva, jih bomo pa skušali odjemalcem ustrezno razložiti.

Odjemalci že sedaj na računih za električno energijo plačujemo strošek za uporabo elektroenergetskega omrežja, ki omogoča vzdrževanje, razvoj in optimizacijo distribucijskega in prenosnega omrežja. Na GEN-I računih je ta strošek zabeležen pod postavko “Skupaj omrežnina za elektroenergetski sistem”.

Nov način obračunavanja energije za razbremenitev omrežja

Glavni cilj novega načina obračunavanja energije je spodbuditi odjemalce, da s prilagajanjem odjema prispevajo k optimizaciji izrabe distribucijskega in prenosnega omrežja, zlasti v času največje obremenitve. Omrežje je na eni strani zaradi vse večje porabe električne energije v gospodinjstvih, večjega števila toplotnih črpalk in električnih avtomobilov na drugi strani pa tudi zaradi porasta sončnih elektrarn v določenih trenutkih preobremenjeno. Omrežje prvotno ni bilo zasnovano za tolikšen obseg in za tako razpršen način porabe električne energije, kot ga opažamo zdaj in ga pričakujemo v prihodnosti.

Pomembna rešitev se skriva v širitvi omrežja oz. vlaganjih v posodobitve omrežja, k njegovi razbremenitvi pa lahko pripomore tudi nov način obračunavanja omrežnine. Z njim želi Agencija za energijo odjemalce motivirati, da bodo takrat, ko je poraba elektrike največja, izključili katerega od velikih porabnikov elektrike v svojih domovih in tako prispevali k razbremenitvi omrežja.

Zakaj je pomembno, da vsi postanemo aktivni odjemalci?

Aktivno sodelovanje odjemalcev je ključno za uspeh prenove obračunavanja omrežnine. Evropska komisija poudarja pomembno vlogo odjemalcev pri varčevanju z energijo in prilagajanju odjema. V GEN-I smo že v lanskem letu odjemalce pozivali k varčni rabi energije s kampanjo Z manj do več in tako svoje odjemalce nagrajevali za zmanjšanje skupne porabe energije. V sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana - Centrom za energetsko učinkovitost smo za vas pripravili najučinkovitejša dejanja, ki pripomorejo k zmanjšanju porabe energije in posledično znižanju mesečnega računa. Aktivnejšo vlogo pri prilagajanju odjema lahko uresničite tudi z upoštevanjem nasvetov za varčevanje v vašem domu, ki si jih lahko preberete na naši spletni strani ali portalu Moj GEN-I. Na portalu najdete tudi pregledne podatke o svoji porabi električne energije, kar vam omogoča lažje spremljanje in upravljanje z električno energijo. Z zavedanjem, kdaj je poraba v vašem domu največja, lahko aktivno prilagodite svoj odjem in spremenite svoje navade pri uporabi električnih naprav.

Pri prilagajanju porabe lahko aktivno sodelujete tudi z uporabo tako imenovanih pametnih električnih naprav, ki omogočajo učinkovito vodenje in načrtovanje porabe energije. Prva odločitev, ki vodi v znižanje porabe električne energije in posledično razbremenitev omrežja, se zgodi že pri nakupu električnih naprav, saj je izbira tistih, ki spadajo v višje energetske razrede, poglavitnega pomena pri aktivnem zmanjšanju porabe električne energije. Z uporabo teh naprav boste porabili manj energije, hkrati pa s tem tudi zmanjšali obremenjenost omrežja.

Lastniki sončnih elektrarn imajo še dodatno priložnost, kako postati aktivni odjemalci. Z napravo za shranjevanje energije lahko še dodatno prispevajo k razbremenitvi omrežja, saj se energija čez dan shranjuje neposredno v hranilnik in tako ne vpliva na samo omrežje. Preverite ponudbo hranilnikov električne energije za sončne elektrarne pri GEN-I Sonce.

Optimizacija porabe s časovnim zamikom

Prilagajanje odjema ne pomeni nujno zmanjševanja porabe električne energije. Bolj pomembno je, da s premikanjem časovnega okvirja porabe svoj odjem električne energije zamaknemo na prej ali kasneje. To lahko storimo, ko naša poraba električne energije ni vezana na točno določen trenutek.

Agencija za energijo je zato časovne bloke zasnovala tako, da bodo tarifne postavke najvišje takrat, ko bo omrežje najbolj obremenjeno, in najnižje takrat, ko bo najmanj obremenjeno. Z upoštevanjem časovnih blokov bosta vaša prilagajanje odjema električne energije in strošek omrežnine najugodnejša, posledično pa boste s svojimi dejanji prispevali tudi k razbremenitvi omrežja.

Upoštevanje novega omrežninskega akta ni le zakonska zahteva, temveč tudi pomemben korak k trajnostnemu in odgovornemu delovanju v energetskem sektorju, kar ima pozitiven vpliv na okolje in naravo ter prispeva k boljši prihodnosti za vse nas.

Še več informacij o novem načinu obračunavanja omrežnine ter odgovore na vaša vprašanja najdete v Podpori.

Novice

26. 04. 2024
Podaljšanje pristopa k akciji "Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026"

Mali poslovni odjemalci lahko k akcijskemu ceniku "Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026" pristopijo vse do 26. 6. 2024.

>Preberite več
26. 04. 2024
Objava informacije o novi izdaji zelenih obveznic

Družba obvešča javnost, da je izdala 5-letne zelene obveznice z oznako GE03.

>Preberite več
25. 04. 2024
Akcijski cenik Preprosto ugodni plin 2024

Za gospodnijske odjemalce zemeljskega plina smo oblikovali akcijski cenik, ki vam zagotavlja ugodne cene plina.

>Preberite več
Scroll