Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Zaživela naša prva sončna skupnost v Sloveniji

11. 03. 2024

Naredili smo velik korak k uresničevanju naše zelene vizije prihodnosti. V sodelovanju z občino Ajdovščina smo prvim odjemalcem predali novo lokalno Sončno skupnost Ajdovščina.

Sončni paneli v skupni površini 5.432 kvadratnih metrov in skupno močjo skoraj 700 kW bodo zagotavljali zanesljiv in čist vir energije, nižje mesečne stroške in prijeten občutek, da so člani skupnosti pripomogli k zmanjševanju emisij brez vpliva na kakovost življenja v njihovih domovih. Ko bodo v prihodnjih tednih vsi distribucijski postopki za priklop posameznih odjemalcev v sončno skupnost končani, bodo sončni paneli zagotavljali energijo okoli 180 gospodinjstvom.



Skupaj z občino Ajdovščina smo pionirji na področju razvoja sončnih skupnosti v Sloveniji. Konec leta 2020 smo v vasi Budanje na strehi tamkajšnje osnovne šole postavili prvo skupnostno sončno elektrarno, namenjeno samooskrbi lokalnih prebivalcev v sedmih stanovanjskih hišah. Na pozitivnih izkušnjah tega pilotnega projekta smo zdaj zgradili pravo lokalno sončno skupnost, ki združuje sončne elektrarne na kar petih objektih v lasti občine Ajdovščina. V vsakem letu obratovanja bodo te sončne elektrarne proizvedle 873.000 kWh električne energije, kar je 510 ton prihranka CO2 na leto. S tem bomo prispevali k še večji proizvodnji zelene energije in trajnostnemu razvoju v prihodnjih 30 letih, kolikor znaša pričakovana življenjska doba sončne elektrarne.

Elektrarne smo postavili na petih objektih

Daleč največja med petimi sončnimi elektrarnami, ki sestavljajo Sončno skupnost Ajdovščina, je z 2.105 m2 sončna elektrarna na strehi Športnega centra Ajdovščina z močjo 266,6 kW. Na leto bo proizvedla do 367.000 kWh elektrike, kar pomeni skoraj 190 ton prihranka CO2. Druga po velikosti je s 1.050 m2 za dobro polovico manjša sončna elektrarna na osnovni šoli Šturje. Ta prispeva k sončni skupnosti elektriko z nazivno močjo 155,61 kW. Okroglih 100 kW moči ima sončna elektrarna vrtca ob Hublju (815 m2), na stadionu Ajdovščina pa imajo paneli s površino 784 m2 skupno moč 91,6 kW. S 678 m2 najmanjša, a vseeno s pomembnim deležem v skupni proizvodnji, je sončna elektrarna na strehi zdravstvenega doma v Ajdovščini z močjo 72,0 kW.

Prihodnost lokalnih in velikih virtualnih sončnih skupnosti

Lokalne sončne skupnosti, kakršna je v Ajdovščini, predstavljajo pomemben korak k energetski neodvisnosti Slovenije. V GEN-I stremimo še višje, k izgradnji velikih virtualnih skupnosti, v katere bi se lahko povezal kdor koli iz katerega koli dela države. Žal pa za gradnjo tovrstnih velikih sončnih skupnosti trenutno obstajajo pomembne ovire, tako prostorske kot regulatorne, zato ocenjujemo, da bo mreža manjših lokalnih sončnih skupnosti trenutno ugodnejša in bolj prijazna za člane skupnosti. Po zgledu iz Ajdovščine želimo v prihodnjih letih posamezne lokalne sončne skupnosti postaviti čim bolj razvejano po vsej državi.

Sončna skupnost Ajdovščina predstavlja pomemben korak v smeri trajnostne energetske preobrazbe Slovenije. V GEN-I verjamemo, da bodo ajdovskemu zgledu sledile tudi številne druge občine in lastniki večjih strešnih površin, na katerih bi lahko zgradili nove lokalne sončne skupnosti in z njimi skupaj naredili korak naprej v brezogljično prihodnost.

 

Novice

26. 04. 2024
Podaljšanje pristopa k akciji "Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026"

Mali poslovni odjemalci lahko k akcijskemu ceniku "Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026" pristopijo vse do 26. 6. 2024.

>Preberite več
26. 04. 2024
Objava informacije o novi izdaji zelenih obveznic

Družba obvešča javnost, da je izdala 5-letne zelene obveznice z oznako GE03.

>Preberite več
25. 04. 2024
Akcijski cenik Preprosto ugodni plin 2024

Za gospodnijske odjemalce zemeljskega plina smo oblikovali akcijski cenik, ki vam zagotavlja ugodne cene plina.

>Preberite več
Scroll