GEN-I Sonce prvič na večstanovanjski stavbi

Skupina GEN-I je postavila prvo sončno elektrarno GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Danes so jo na Jesenicah slovesno odprli predstavnik lastnikov Brane Zajović, župan občine Jesenice Blaž Račič in predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob.

Slika 1 (z leve): Robert Jelenc (direktor GEN-I Sonce), Blaž Račič (župan Občine Jesenice), dr. Robert Golob (predsednik uprave GEN-I), Bran Zajović (predstavnikov stanovalcev)

Poslanstvo Skupine GEN-I je omogočanje družbi čim hitrejši prehod na zeleno energijo, zmanjševanje ogljičnega odtisa in skrb za dobrobit planeta. Do sedaj smo zgradili že 700 sončnih elektrarn na enostanovanjskih objektih, ki so skupno proizvedli že več kot 5 GWh čiste in okolju prijazne zelene električne energije in prispevali k znižanju emisij ogljikovega dioksida za 2,5 milijona kg. Lani sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije nam je omogočila, da samooskrbo z zeleno energijo nudimo tudi večstanovanjskim skupnostim.

Slika 2: Prva sončna elektrarna GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi na Jesenicah

Prva sončna elektrarna GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton, omogočila pa bo za dobrih 4.500 evrov letnih prihrankov pri rabi električne energije. Elektrarna je projektirana na način, ki omogoča, da veliko večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci sami, le manjši del pa se vrne v omrežje. Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe, ki se bo v celoti povrnila v sedmih letih, bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetske potrebe v stavbi. 15,1 kW modulov je namenjenih uporabi za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje, preostalih 21,6 kW pa za porabo v vsakem od 23 stanovanj.

»Z uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, je Ministrstvo za infrastrukturo omogočilo širitev zagotavljanja lastne proizvodnje in porabe električne energije proizvedene iz sonca. Z uvedbo skupinske samooskrbe so tudi odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da se izognejo prihodnjim podražitvam elektrike in lažje tudi sami pristopijo k zeleni preobrazbi. Veseli smo, da so prav vsi stanovalci pristopili k temu projektu,« je ob odprtju sončne elektrarne SE Jesenice povedal predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in dodal: »Ponosni smo, da lahko našo zavezo zeleni preobrazbi dokazujemo s takšnimi inovativnimi projekti, kot ga predstavljamo danes, kot tudi z ostalimi projekti GEN-I Sonca. Za uspeh tega projekta so pomembni predvsem stanovalci, ki so zaznali potrebo po čistejši energiji in se odločili za investicijo, kot tudi vsi, ki so pomagali pri izvedbi projekta.«

Skupina GEN-I nadaljuje z razvojem produktov, projektov in storitev, ki bodo omogočali zmanjšanje ogljičnega odtisa posameznikom in podjetjem. Zato se veselimo podobnih projektov v prihodnosti po mestih širom Slovenije. »Če želimo zeleno prihodnost, čisto okolje in zmanjšanje vpliva globalnega segrevanja se moramo povezati v skupnost in uporabiti čiste tehnologije, ki so že dosegljive in se tudi na dolgi rok še kako izplačajo,« je poudaril dr. Golob.

Slika 3 (z leve): dr. Robert Golob, Brane Zajović

Video montaže prve sončne elektrarne na večstanovanjski stavbi si lahko ogledate tukaj.

Aktualne novice