Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

DOM / ZEMELJSKI PLIN / NA SVOJ OGLJIČNI ODTIS LAHKO VPLIVATE SAMI

Na svoj ogljični odtis lahko vplivate sami

Sami lahko v veliki meri prispevate k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa. Kako? Za vas smo zbrali 5 enostavnih in učinkovitih nasvetov.

1. Zmanjšajte temperaturo prostora za stopinjo

Najbolj optimalno je, da bivalne prostore v zimskem času ogrevate na temperaturo med 20 in 21 °C. Vsaka dodatna stopinja temperature namreč za 6 % dvigne porabo energije. Temperaturo prostorov je smotrno prilagoditi tudi glede na rabo prostora, saj prehodnih prostorov in tistih, ki so v uporabi le del dneva, ni potrebno ogrevati tako izdatno kot bivalnih.

 

2. Temperaturo sanitarne vode vzdržujete med 30 in 45 °C

Višje kot imate nastavljeno temperaturo grelnika sanitarne vode, več porabite. Pri temperaturi, višji od 60 °C, se vodni kamen na grelnikih nabira mnogo hitreje, kar dodatno povečuje porabo energije. Optimalna temperatura sanitarne vode je med 30 in 45 °C, temperaturo vode je potrebno dvigniti nad 60°C le občasno, saj se na ta način preprečuje morebiten razvoj zdravju škodljivih mikroorganizmov.

 

3. Poskrbite za ustrezno izolacijo

Učinkovita izolacija zunanjih sten in vsaj 15 cm izolacije podstrešja lahko bistveno vplivata na zmanjšanje stroškov ogrevanja. Pomembno je tudi, da redno preverjate tesnjenje oken in vrat, kjer lahko nastajajo velike toplotne izgube.

 

4. Ponoči nastavite termostat na nižjo temperaturo

Najbolje je, da termostat ponoči nastavite na nekoliko nižjo temperaturo, saj se porabi manj energije za jutranje ogrevanje prostora kot v primeru, da mora termostat konstantno vzdrževati enako temperaturo.

 

5. Prostore pravilno prezračujte

Skozi priprta okna in vrata lahko pozimi uide tudi veliko energije. Za prihranek pri energiji namesto priprtih oken, odprite okno na stežaj za kratek čas. Kratkotrajno prezračevanje je veliko bolj učinkovito, hkrati pa pomeni manjše izgube toplote.

 

Scroll