Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Lokalne sončne skupnosti – rešitev, kjer zmagujejo vsi

04. 07. 2024

Lokalne sončne skupnosti omogočajo oskrbo z energijo sonca preko skupnostnih elektrarn, ki lahko stojijo na strehah javnih ali zasebnih površin, parkiriščih ali ostalih območij, ki so primerna za fotovoltaiko.  

Lokalne sončne skupnosti prinašajo v časih, ko energetski trg pretresajo številne spremembe, tako cenovne kot regulatorne, povsem novo rešitev obvladovanja stroškov električne energije. Sončne elektrarne lahko pomembno prispevajo k bolj predvidljivemu obvladovanju stroškov, žal pa marsikdo nima pogojev, da bi si postavil svoj lasten vir elektrike iz sonca. Tu nastopijo lokalne sončne skupnosti, prek katerih lahko občine izkoristijo vse prednosti sončnih elektrarn za potrebe občinskih stavb, lokalnih organizacij in seveda prebivalcev občine. 

Lokalne sončne skupnosti se izplačajo za vse 

Investitor ima določen donos, organizator trga svojo vzdržnost pokriva z maržo pri nudenju storitev, odjemalec pa prihrani pri energiji. Pri pravnih subjektih so lahko prihranki do 25 % glede na cene energije na trgu, investitor ima boljše donose, kot jih lahko dobi na trgu (6-8 % donosi), gospodinjski odjemalci pa povprečno letno prihranijo do 8 %. 

Ne glede na to, ali gre za občino, zavod, veliko podjetje ali majhno gospodinjstvo, sodelujejo lahko vsi in izkoriščajo prednosti lokalno pridobljene energije. Občinske strehe pridobijo dodano vrednost, saj postanejo vir energije, ki je vedno cenejša od kupljene na trgu. Ker gre za deljenje elektrike znotraj ožjega geografskega področja, so nižji tudi stroški omrežnine. V lokalne skupnosti se lahko vključijo vsi, tudi tisti, ki nimajo ustreznih lastnih površin, niso dobili soglasja za postavitev lastne elektrarne ali pa je investicija zanje finančno prezahtevna. V skupnosti torej zmagujejo vsi. 

Nenazadnje, lokalne energetske skupnosti pomagajo tudi pri uresničevanju ciljev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in so dejanski »motor« trajnostnega razvoja. Proizvodnja energije na lokalni ravni je bistvenega pomena za spodbujanje energije iz obnovljivih virov energije, širjenja demokracije na področju energije in zmanjšanja energetske revščine.  

Pri vzpostavitvi lokalne sončne skupnosti lahko s celovitim paketom znanj in storitev aktivno sodelujemo v Skupini GEN-I, od postavitve sončnih panelov prek organizacije delovanja do nadzora vseh sistemov skozi celotno življenjsko dobo elektrarn.

Za vsa vaša vprašanja ali, če vas gradnja lokalne sončne skupnosti zanima, nam pišite na elektronsko pošto: soncne-skupnosti@gen-i.si.  

Novice

05. 07. 2024
Omrežnina 2024: Spremembe, ki jih prinaša nov način obračunavanja omrežnine

Preberite, katere ključne spremembe prinaša nov način obračunavanja omrežnine in kako se bo zaradi tega spremenil vaš račun za električno energijo.

>Preberite več
28. 06. 2024
Podaljšanje roka za prijavo na Trajnostni razpis

Organizacije lahko oddajo prijavo na trajnostni razpis do 10. 7. 2024.

>Preberite več
27. 06. 2024
Podaljšujemo pristop k akciji Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026

Mali poslovni odjemalci lahko k akcijskemu ceniku Brezskrbna rešitev za podjetne do 31. 12. 2026 pristopijo vse do 30. 8. 2024.

>Preberite več
Scroll