Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Omrežnina 2024: Dogovorjena in presežna obračunska moč

31. 07. 2024

Spremembe v obračunavanju omrežnine, ki jih prinaša nova metodologija, predstavljajo pomemben korak k bolj učinkoviti in ozaveščeni rabi električne energije. Pri tem pomembno novost prinaša obračunavanje dogovorjene in presežene obračunske moči, saj se je obračunska moč do sedaj plačevala glede na varovalke, v prihodnje pa se bo obračunala glede na uporabnikove konične obremenitve v preteklem obdobju. Tako bo pri novem tarifnem sistemu postavka za moč predstavljala veliko večjo stroškovno obremenitev v primerjavi s tarifno postavko za energijo, ki je do sedaj vključevala tudi stroške omrežnine.

Kaj je dogovorjena obračunska moč?

Dogovorjeno obračunsko moč posameznega gospodinjskega odjemalca določi elektrooperater glede na njegovo preteklo uporabo omrežja za vsak časovni blok posebej za prihodnje koledarsko leto. S podatki o vaši dogovorjeni obračunski moči ste bili že seznanjeni na računih za električno energijo za mesec junij, julij, avgust in september v preteklem letu. Podatke o vaši dogovorjeni obračunski moči pa lahko vedno preverite tudi na portalu Moj elektro.

Kaj je presežna obračunska moč?

Če boste dogovorjeno obračunsko moč presegli, vam bo zaradi večjega obremenjevanja omrežja dodatno obračunana omrežnina za presežno moč. Postavljeno dogovorjeno obračunsko moč lahko brezplačno spremenite in jo postavite višje. Svetujemo vam, da v prehodnem obdobju dogovorjene obračunske moči ne spreminjate. V tem času lahko opazujete svoje navade uporabe električne energije, ugotovite kdaj in zakaj presežete dogovorjeno moč, kako lahko spremenite svoje navade in obračunsko moč celo zmanjšate. Višje postavljena obračunska moč je smiselna, če se spremenijo vaše navade in s tem poraba električne energije oz. se v celoti zavedate vseh učinkov nove metodologije obračuna omrežnine. Višje postavljena dogovorjena obračunska moč namreč pomeni tudi višji redni mesečni strošek, četudi te dogovorjene moči dejansko ne bi nikoli dosegli.

Prehodno obdobje obračunavanja presežne moči za gospodinjske in male poslovne odjemalce

Prvih 24 mesecev od začetka uporabe novega obračuna omrežnine bo za gospodinjske in male poslovne odjemalce namenjenih budnejšemu spremljanju mesečnih računov. Prekoračitev dogovorjene obračunske moči vas v tem prehodnem obdobju namreč ne bo stala ničesar, če je v tem obdobju ne boste spreminjali. V tem obdobju boste uporabniki sicer informativno seznanjeni o prekoračitvah dogovorjene obračunske moči in stroških, ki bi nastali, če bi se omrežnina za presežno moč zaračunala. To lahko izkoristite za razmislek o svojih navadah in porabi, da boste kasneje, ko nas bi lahko pretirana raba močnih naprav finančno udarila po žepu, tj. od oktobra 2026 dalje, znali pravilno reagirati. Ker se v primeru, da se v prehodnem obdobju odločite za spremembo dogovorjene obračunske moči, presežna moč začne zaračunavati že v tem obdobju, gre dobro razmisliti o vsakršnih spremembah oz. jih uvajati le, če že sedaj zares dobro poznate svoje navade oz. lahko ustrezno prilagajate svojo porabo in s tem vplivate na stroške omrežnine.

Če želite spremeniti dogovorjeno obračunsko moč lahko to storite na spletnem portalu Moj elektro ali neposredno pri elektrooperaterju. Pri spreminjanju pa je treba upoštevati pravilo, da mora biti nova moč višja ali vsaj enaka kot v prejšnjem časovnem bloku. Na primer, moč v drugem časovnem bloku ne sme biti nižja kot v prvem.

Kako se lahko ognemo visokim stroškom na računih za električno energijo?

Časovni bloki predstavljajo časovna obdobja, ko v Sloveniji beležimo najvišjo (časovni blok 1) ali pa najnižjo (časovni blok 5) obremenjenost omrežja. Časovni blok 1 bo prinesel najvišjo ceno omrežnine, in sicer od ponedeljka do petka od novembra do februarja med 7. in 14. uro ter med 16. in 20. uro. Ker bo torej cena tarifnih postavk za omrežnino za moč v prvem časovnem bloku daleč višja od cene v preostalih blokih, bo treba predvsem paziti, da bomo velike porabnike električne energije, kot so v gospodinjstvu npr. električni avto, toplotna črpalka, električna grelna telesa, klimatske naprave, bojler, pralni in sušilni stroj, vklapljali čim manjkrat, predvsem pa ne hkrati, da nam ne bo dodatno obračunana še presežna moč. Poleg tega, da je v prvem časovnem bloku cena tarifnih postavk omrežnine najvišja, bo tu tudi najvišji strošek, ki ga bomo dodatno plačali, če bomo v posameznem časovnem bloku prekoračili dogovorjeno obračunsko moč.

Visokim stroškom za omrežnino se tako lahko izognemo z ustreznim prilagajanjem naše porabe, in sicer z upoštevanjem postavitve novih časovnih blokov.

Nova pravila prinašajo tako izzive kot tudi priložnosti za gospodinjske in male poslovne odjemalce. S premišljenim pristopom k upravljanju porabe lahko prihranimo pri stroških za energijo in prispevamo k bolj stabilnemu in trajnostnemu elektroenergetskemu sistemu.

Še več informacij o novem načinu obračunavanja omrežnine ter odgovore na vaša vprašanja najdete v Podpori.

Novice

30. 07. 2024
V lokalni sončni skupnosti Ajdovščina že več kot 4000 € skupnega prihranka

Člani Lokalne sončne skupnosti Ajdovščina so od začetka delovanja skupno prihranili že več kot 4000 € na položnicah za energijo.

>Preberite več
05. 07. 2024
Omrežnina 2024: Spremembe, ki jih prinaša nov način obračunavanja omrežnine

Preberite, katere ključne spremembe prinaša nov način obračunavanja omrežnine in kako se bo zaradi tega spremenil vaš račun za električno energijo.

>Preberite več
04. 07. 2024
Lokalne sončne skupnosti – rešitev, kjer zmagujejo vsi

Lokalne sončne skupnosti prinašajo v časih, ko energetski trg pretresajo številne spremembe, povsem novo rešitev obvladovanja stroškov električne energije.

>Preberite več
Scroll