Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Omrežnina 2024: Novi časovni bloki

26. 08. 2024

Svet Agencije za energijo je odločil, da se začetek uporabe prenove obračuna omrežnine začne s 1. oktobrom 2024. Nov omrežninski akt prinaša pomembne spremembe za vse odjemalce električne energije. Eno ključnih novosti predstavlja uvedba več časovnih blokov, ki bodo pomembno vplivali na obračun omrežnine, s tem pa tudi na mesečne račune končnih odjemalcev.

Kaj so časovni bloki?

Časovni bloki predstavljajo obdobje znotraj dneva oz. ure dneva in so določeni glede na obremenjenost omrežja. Znotraj dneva tako najdemo tri časovne bloke tj. ure visoke, srednje in nizke obremenitve, ki pa se zaradi različne obremenitve omrežja med letom oz. samimi dnevi, določijo ločeno za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. Poznamo dve sezoni – višjo, ki traja od novembra do februarja in nižjo, ki traja od marca do oktobra.

V višji sezoni, ko je omrežje najbolj obremenjeno, najdemo časovne bloke od 1 do 4, pri čemer je časovni blok 1 najdražji in v letu nastopi le v delovnih dneh višje sezone. V nižji sezoni, ko je omrežje manj obremenjeno pa se pojavijo časovni bloki od 2 do 5, pri čemer je časovni blok 5 najcenejši in v letu nastopi le v dela prostih dnevih nižje sezone.

Namen uvedbe časovnih blokov

Eden glavnih ciljev uvedbe časovnih blokov je spodbuditi bolj enakomerno porazdelitev porabe električne energije čez dan. V preteklosti se je večina porabe koncentrirala v določenih urah, kar je povzročalo preobremenitve omrežja in večje stroške za vzdrževanje in nadgradnjo infrastrukture. Z uvedbo različnih tarif glede na časovni blok se želi gospodinjske odjemalce spodbuditi, da prilagodite svojo porabo in tako razbremenire omrežje v konicah.

Kako bodo časovni bloki vplivali na gospodinjstva?

Ker bo cena tarifnih postavk za omrežnino v prvem časovnem bloku višje sezone oz. drugem bloku nizke sezone višja od cene v preostalih blokih, bo treba predvsem paziti, da velikih porabnikov električne energije ne bomo vklapljali pogosto, ampak bomo porabo prenesli v ostale časovne bloke, tj. ure srednje in nizke obremenitve. Odjemalci, ki boste uspeli prilagoditi svojo porabo tako, da boste več električne energije uporabljali v času nizke ali srednje tarife, boste lahko celo znižali svoje stroške.

Kako optimizirati porabo energije?

Za uspešno prilagoditev na nov sistem časovnih blokov svetujemo, da redno spremljate urnike novih časovnih blokov. Če imate naprave z možnostjo časovnega programiranja, jih nastavite tako, da delujejo v času, ko je omrežje manj obremenjeno in so tarifne postavke za omrežnino nižje.

Uporabnikom sistema s priključno močjo do vključno 43 kW, ki ne bodo spremenili dogovorjene obračunske moči določene s strani distributerja, se presežna obračunska moč dve leti po začetku uporabe metodologije ne bo obračunala. Prvih 24 mesecev od začetka uporabe novega obračuna omrežnine, ki bo za gospodinjske in male poslovne odjemalce namenjenih budnejšemu pregledu mesečnih računov, spremljajte informativne izračune, kjer bo zabeležena prekoračitev dogovorjene obračunske moči in stroški, ki bi nastali, če bi se omrežnina za presežno moč zaračunala. To lahko izkoristite za razmislek o svojih navadah in porabi, da boste od oktobra 2026 dalje, ko bo zaračunana presežna obračunska moč, znali pravilno ukrepati. Ker se v primeru, da se v prehodnem obdobju odločite za spremembo dogovorjene obračunske moči, presežna moč začne zaračunavati že v tem obdobju, gre dobro razmisliti o vsakršnih spremembah oz. jih uvajati le, če že sedaj zares dobro poznate svoje navade oz. lahko ustrezno prilagajate svojo porabo in s tem vplivate na stroške omrežnine.

Uvedba novih časovnih blokov predstavlja pomembno spremembo za vse uporabnike električne energije v Sloveniji. Čeprav lahko prilagoditev na nov sistem zahteva nekaj časa in napora, lahko odjemalci z aktivnim pristopom izkoristite prednosti novega sistema. S tem lahko učinkoviteje upravljate svojo porabo energije v časovnih blokih z nižjimi tarifnimi postavkami, kar vam omogoča optimizacijo stroškov in dolgoročne prihranke.

Novice

31. 07. 2024
Omrežnina 2024: Dogovorjena in presežna obračunska moč

Obračunska moč se je do sedaj plačevala glede na varovalke, v prihodnje pa se bo obračunala glede na uporabnikove konične obremenitve v preteklem obdobju.

>Preberite več
30. 07. 2024
V lokalni sončni skupnosti Ajdovščina že več kot 7000 € skupnega prihranka

Člani Lokalne sončne skupnosti Ajdovščina so od začetka delovanja skupno prihranili že več kot 7000 € na položnicah za energijo.

>Preberite več
05. 07. 2024
Omrežnina 2024: Spremembe, ki jih prinaša nov način obračunavanja omrežnine

Preberite, katere ključne spremembe prinaša nov način obračunavanja omrežnine in kako se bo zaradi tega spremenil vaš račun za električno energijo.

>Preberite več
Scroll