Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Omrežnina 2024: Omrežnina in samooskrba

24. 09. 2024

V zadnjem desetletju so številni Slovenci začeli investirati v sončne elektrarne, predvsem zaradi znižanja stroškov za električno energijo in zavedanja o pomenu trajnostnega razvoja. Sončne elektrarne, ki omogočajo lastno proizvodnjo elektrike, so postale priljubljena izbira tako za gospodinjstva kot podjetja. S približevanjem uvedbe novega omrežninskega akta pa se porajajo vprašanja o spremembah v načinu obračunavanja omrežnine za njihove lastnike.

Odjemalci z letnim NET meteringom

V primerjavi s trenutno veljavnim modelom obračuna omrežnine se bo nov način obračuna za odjemalce s sončno elektrarno po NET metering sistemu spremenil le v okviru obračuna omrežnine za moč:

  • Omrežnina za moč: če so do sedaj lastniki sončnih elektrarn plačevali dogovorjeno obračunsko moč, ki je bila fiksna, bo z novim načinom obračunavanja omrežnine ta postavka spremenljiva glede na različne tarifne postavke obeh sezon in 5 časovnih blokov.
  • Omrežnina za energijo: odjemalcem, ki se jim proizvedena in porabljena električna energija obračuna na letni ravni po sistemu NET metering, bodo še naprej plačevali omrežnino za neto energijo, prevzeto iz omrežja v obračunskem obdobju enega leta. To pomeni, da bodo kot do sedaj plačevali omrežnino za razliko med prevzeto in oddano električno energijo po enotni (ET) tarifi, če je prevzete več energije kot jo je oddane v obračunskem letu.

Odjemalci po novi shemi samooskrbe

Lastnikom sončnih elektrarn, ki imajo obračun po novi shemi samooskrbe, se bo poleg obračuna omrežnine za moč, spremenil tudi obračun omrežnine za energijo.

  • Omrežnina za moč: obračunala se bo na isti način kot odjemalcem, ki imajo letno NET metering – glede na dogovorjeno obračunsko moč za pet časovnih blokov.
  • Omrežnina za energijo: obračun ne bo več na neto prevzeto energijo po enotni tarifi, ampak na vso prevzeto energijo iz omrežja na ravni 15-minutnih časovnih intervalov (če merilna naprava to omogoča).

V obeh primerih, tako za tiste, ki imajo obračun po sistemu NET metering kot tudi tiste brez, velja, da se omrežnina ne bo plačala za energijo, ki je bila porabljena za lastni odjem in za energijo, ki je bila oddana v omrežje.

Optimizacija porabe električne energije z novim tarifnim sistemom 

V prihodnje bo ključnega pomena skrbno načrtovanje porabe električne energije in razmislek o investicijah v hranilnike energije. S postavitvijo sončne elektrarne in hranilnika električne energije boste namreč imeli dodatno priložnost tudi za zmanjšanje stroškov, povezanih z omrežnino. 

Z nastopom novega tarifnega sistema boste lahko energijo jemali iz omrežja, ko bo cenejša, torej v nočnih blokih in nizkih dnevnih tarifah. V konicah povpraševanja, ko bo energija iz omrežja dražja, pa boste koristili shranjeno energijo iz hranilnika.

Kombinacija sončne elektrarne in hranilnika bo hkrati v večji meri poskrbela, da se izognemo prekoračitvam dogovorjene obračunske moči. Poleg tega boste lahko zmanjšali določeno obračunsko moč in zanjo na letni ravni plačevali nižji znesek. 

Novice

26. 08. 2024
Omrežnina 2024: Novi časovni bloki

Eno ključnih novosti novega omrežninskega akta predstavlja uvedba več časovnih blokov, ki bodo pomembno vplivali na obračun omrežnine, s tem pa tudi na mesečne račune končnih odjemalcev.

>Preberite več
31. 07. 2024
Omrežnina 2024: Dogovorjena in presežna obračunska moč

Obračunska moč se je do sedaj plačevala glede na varovalke, v prihodnje pa se bo obračunala glede na uporabnikove konične obremenitve v preteklem obdobju.

>Preberite več
30. 07. 2024
V lokalni sončni skupnosti Ajdovščina že več kot 7000 € skupnega prihranka

Člani Lokalne sončne skupnosti Ajdovščina so od začetka delovanja skupno prihranili že več kot 7000 € na položnicah za energijo.

>Preberite več
Scroll