Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Omrežnina 2024: Spremembe na računih za električno energijo

03. 10. 2024

Novembra boste odjemalci zaradi novosti v obračunu omrežnine na svoje domove začeli prejemati nekoliko spremenjene račune za električno energijo. 

Prvi del računa ostaja enak

Prvi del računa bo ostal tak, kot ga že poznamo – na njem vam bo GEN-I kot vaš dobavitelj električne energije zaračunal strošek električne energije, ki se obračuna za vsako porabljeno kWh v visoki (VT), nizki (MT) oz. enotni (ET) tarifi in mesečno nadomestilo. Cene električne energije določa GEN-I na podlagi gibanja cen energentov na domačem in tujih trgih. Skupni znesek vašega računa poleg stroška za porabljeno elektriko sestavljajo še postavke za omrežnino, prispevke in trošarine, ki so določene s strani Republike Slovenije in Agencije za energijo in so pri vseh dobaviteljih električne energije enaki.

Spremembe v drugem delu računa

Drugi del računa, kjer je obračunana omrežnina, pa bo, v primerjavi z dosedanjim računom, postal daljši. Omrežnina se bo namreč po novem obračunavala glede na več različnih časovnih blokov in sezon, poleg tega pa tudi glede na dogovorjeno in presežno obračunsko moč. Prvi tak račun boste prejeli novembra 2024 za električno energijo, porabljeno v oktobru 2024.

Če gospodinjski in mali poslovni odjemalci dogovorjene obračunske moči v prehodnem obdobju dveh let ne boste spreminjali, boste na računu prejeli le podatke o izračunu stroškov omrežnine za dogovorjeno obračunsko moč ter informativni izračun stroškov omrežnine za presežno moč, če bi se ta obračunala. Informativni izračun boste našli pod specifikacijo računa.

Če pa boste dogovorjeno obračunsko moč spremenili, se vam bo omrežnina za presežno moč začela obračunavati že v prehodnem obdobju, kar bo razvidno iz podatka o izračunu stroškov omrežnine za presežno moč, ki ga lahko prav tako najdete v specifikaciji računa.

Pod specifikacijo računa boste vsako leto na mesečnih računih za junij, julij, avgust in september obveščeni o vaši dogovorjeni obračunski moči za vsak posamezni časovni blok za prihodnje leto. Podatke o vaši dogovorjeni obračunski moči pa lahko vedno preverite tudi na portalu Moj elektro.

S stroškom za omrežnino plačujemo prenos in distribucijo električne energije po električnem omrežju. Omrežnina, prispevki in trošarina so predpisani s strani Republike Slovenije in Agencije za energijo in so pri vseh dobaviteljih električne energije enaki.

Spremljajte svojo porabo na portalu Moj GEN-I

Na portalu Moj GEN-I smo za vas pripravili nove funkcionalnosti, ki omogočajo še boljši vpogled v vašo porabo električne energije. Od 1. oktobra 2024 dalje portal poleg obstoječega pregleda mesečne porabe, ponuja tudi spremljanje vaše dnevne porabe, razdeljene po časovnih blokih novega omrežninskega akta in vaše porabe moči in morebitne presežke. Te nove funkcionalnosti vam bodo pomagale bolje razumeti vaše energetske navade in pridobiti jasen vpogled v rabo električne energije. 

Novice

10. 10. 2024
Spoznajte nov pregled vaše porabe električne energije

Na portalu Moj GEN-I smo za gospodinjske in male poslovne odjemalce pripravili nove funkcionalnosti, ki omogočajo še boljši vpogled v porabo električne energije.

>Preberite več
04. 10. 2024
Vetrni park Senj v virtualni elektrarni GEN-I

GEN-I in Energija projekt z novo sistemsko rešitvijo prek vetrnega parka Senj doprinašata k stabilnosti elektroenergetskega omrežja

>Preberite več
02. 10. 2024
V Severni Makedoniji smo zagnali že drugo veliko sončno elektrarno

Elektrarna s skupno močjo 12 MW bo letno proizvedla do 15.500 MWh brezogljične energije in s tem doprinesla k razogljičenju energetskega sistema.

>Preberite več
Scroll