Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Uspešen zaključek demonstracijskega projekta »Aktivni odjemalec«

21. 12. 2020

V GEN-I se zavedamo, da razogljičenje v energetiki brez aktivne vloge odjemalcev ne bo mogoče. V okviru štiriletnega projekta Razvoj in demonstracija tehnologij za aktivacijo tehnološkega in ekonomskega potenciala prilagajanja odjema in prilagajanja razpršene proizvodnje pri malih odjemalcih (»Aktivni odjemalec«) smo razvili in demonstrirali tehnologije za aktivacijo tehnološkega in ekonomskega potenciala prilagajanja odjema in prilagajanja razpršene proizvodnje pri malih odjemalcih, ki z uvedbo naprednih storitev prilagajanja tako odjema malih porabnikov kot proizvodnje malih razpršenih ponudnikov, omogoča demokratično vključitev malih odjemalcev in proizvajalcev na trge z električno energijo in sistemskimi storitvami, hkrati pa napoveduje in povečuje razpoložljive kapacitete sistemskih storitev, ki jih za delovanje elektroenergetskih sistemov (EES) potrebujejo sistemski operaterji.  

V okviru projekta smo uspešno vzpostavili platformo za agregiranje fleksibilnosti razpršenih virov in porabnikov pri malih odjemalcih, razvili tri nove tehnološke produkte z možnostjo prilagajanja odjema in tri nove tehnološke produkte za prilagajanje sončne elektrarne, baterije in polnilne postaje. Skupno smo za časa projekta na demonstracijskih lokacijah namestili kar 93 naprav. V platformo smo povezali 21 toplotnih črpalk, 25 sončnih elektrarn, 6 baterij, 26 naprav za nadzor nad klimami in bojlerji ter 15 električnih polnilnic. 

Ob koncu projekta lahko zaključimo, da tehnologija že danes omogoča izvajanje storitve aktivnega odjema, razvoj tehnologij pa bo rešitve še izboljšal in pocenil. Področje je obetavno in podpira maksimiranje penetracije razpršenih obnovljivih virov energije (OVE) ter postavlja odjemalca v ospredje (decentralizacija, opolnomočenje, razvoj trga). Še vedno obstajajo nekatere regulatorne ovire, ki jih aktivno naslavljamo v priporočilih za zakonodajalce (še posebej na Agencijo za energijo), saj je potrebna njihova razrešitev. 

Projekt, v katerem so poleg GEN-I v okviru konzorcija sodelovala slovenska podjetja Elektro Ljubljana, ELES, CosyLab, Sitel, Elektrina, GOAP, Kronoterm in PLAN-NET, se je uspešno zaključil septembra letos. 

Projekt je bil sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javne agencije: www.spiritslovenia.si, v višini 1,1 mio EUR, kar predstavlja 33 % celotne vrednosti projekta. 

Novice

05. 07. 2024
Omrežnina 2024: Spremembe, ki jih prinaša nov način obračunavanja omrežnine

Preberite, katere ključne spremembe prinaša nov način obračunavanja omrežnine in kako se bo zaradi tega spremenil vaš račun za električno energijo.

>Preberite več
04. 07. 2024
Lokalne sončne skupnosti – rešitev, kjer zmagujejo vsi

Lokalne sončne skupnosti prinašajo v časih, ko energetski trg pretresajo številne spremembe, povsem novo rešitev obvladovanja stroškov električne energije.

>Preberite več
28. 06. 2024
Podaljšanje roka za prijavo na Trajnostni razpis

Organizacije lahko oddajo prijavo na trajnostni razpis do 10. 7. 2024.

>Preberite več
Scroll