Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Izračunajte prihranek Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Izračunajte prihranek

Svoje prihranke lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Vetrni park Senj v virtualni elektrarni GEN-I

04. 10. 2024

V mesecu septembru 2024 je vetrni park Senj, ki je z močjo 156 MW in načrtovano letno proizvodnjo 530 GWh električne energije največji na Hrvaškem, dobil dovoljenje za prehod iz testnega v redno delovanje. Konec istega meseca se je vetrni park pridružil tudi virtualni elektrarni Skupine GEN-I, ki je s tem postala eden od največjih agregatorjev na Hrvaškem.

Zaradi odvisnosti od vremenskih razmer je proizvodnja sicer velikih količin zelene vetrne električne energije manj predvidljiva in tako pogosto ni usklajena s potrebami odjemalcev. Tovrstne izzive rešujemo v Skupini GEN-I z edinstveno inovativno storitvijo virtualne elektrarne. S podpisom pogodbe o odkupu fleksibilnosti z družbo Energija projekt d.d., ki je lastnica vetrnega parka Senj, je ta park postal del virtualne elektrarne GEN-I.

Virtualna elektrarna GEN-I je napredni sistem za upravljanje z električno energijo, ki v skupno platformo povezuje omrežje razpršenih energetskih virov, porabnikov in hranilnikov. Tovrstno pametno omrežje se prilagaja stanju v elektrodistribucijskem sistemu. Tako prinaša dodano vrednost lastnikom proizvodnih virov in elektroenergetskemu sistemu kot celoti. Z optimizacijo nakupa in prodaje energije na organiziranem trgu z energijo in sistemskimi storitvami omogoča GEN-I prek virtualne elektrarne ustvarjanje dodatnih prihodkov lastnikom energetskih naprav, člani virtualne skupnosti pa imajo tudi nižje stroške dostopa do trga. Enake prednosti GEN-I ponuja tudi drugim interesentom, ki jih zanima vključitev v virtualno elektrarno.

V Skupini GEN-I smo svojo virtualno elektrarno zagnali že leta 2015. Vanjo redno vključujemo nove proizvodne vire in odjemalce, tako da ima po vključitvi vetrnega parka Senj zdaj v upravljanju že več kot 100 razpršenih proizvodnih enot in odjemalcev v petih državah.

S podpisom pogodbe med družbama GEN-I Hrvatska in HOPS d.d (Hrvatski operator prijenosnog sustava) je Skupina GEN-I kot agregator postala ponudnik sistemskih storitev. S tem se je uvrstila med največje agregatorje na Hrvaškem, predvsem po zaslugi proizvodnje vetrnega parka Senj. Virtualna elektrarna GEN-I pomembno prispeva k vzdrževanju stabilnosti elektroenergetskega omrežja preko sistemskih storitev za HOPS d.d, kjer nudi negativno terciarno rezervo. Tak način upravljanja povečuje stabilnost in zanesljivost omrežja, saj je sistem zmožen hitrih reakcij na nihanja v omrežju, zmanjšuje izpade in tako zagotavlja zanesljivo oskrbno z energijo. Virtualna elektrarna pomembno sodeluje pri upravljanju potreb po konični energiji in strateškem razporejanju shranjene energije, omogoča pa tudi izvajanje storitev lokalne prožnosti prek regulacije napetosti.

Skozi leta izkušenj na trgu smo v GEN-I svojo virtualno elektrarno nenehno nadgrajevali z novimi hitro odzivnimi programskimi orodji in stabilnimi povezavami med vsemi deležniki. Posebni algoritmi zagotavljajo, da množica razpršenih naprav vseskozi deluje kot usklajena celota brez potrebe po ročnem poseganju operaterjev v samo delovanje.

Z družbama Energija projekt imamo za vetrni park Senj ob tem sklenjeno tudi PPA pogodbo. Ta vetrnemu parku zagotavlja dostop do trga za proizvedeno elektriko, ob tem pa vso potrebno trgovalno infrastrukturo za odsvajanje električne energije, vključno z zagotavljanjem vnaprej določene cene za določeno obdobje, uravnavanje viškov in primanjkljajev. S tem ima vetrni park Senj zagotovljen stabilen in predvidljiv vir prihodkov, kar zmanjšuje finančna tveganja, povezana z nihanjem cen energije. Pri tem gre za prvi način združevanja PPA odkupa in nudenja sistemskih storitev, kar predstavlja nov inovativni produkt, razvit v Skupini GEN-I.

Novice

10. 10. 2024
Spoznajte nov pregled vaše porabe električne energije

Na portalu Moj GEN-I smo za gospodinjske in male poslovne odjemalce pripravili nove funkcionalnosti, ki omogočajo še boljši vpogled v porabo električne energije.

>Preberite več
03. 10. 2024
Omrežnina 2024: Spremembe na računih za električno energijo

Novembra boste odjemalci zaradi novosti v obračunu omrežnine na svoje domove začeli prejemati nekoliko spremenjene račune za električno energijo. 

>Preberite več
02. 10. 2024
V Severni Makedoniji smo zagnali že drugo veliko sončno elektrarno

Elektrarna s skupno močjo 12 MW bo letno proizvedla do 15.500 MWh brezogljične energije in s tem doprinesla k razogljičenju energetskega sistema.

>Preberite več
Scroll